Shamblewain's Petit Basset Griffon Vendéen
Home Petit basset rasinformatie Wie is marion Quaedvlieg      


Rasinformatie

Karakter
Opvoeding
Beweging
Leefomgeving
Vachtverzorging
Tot slotBeweging van de Petit Basset Griffon Vendéen


De Petit is een actieve hond met een enorme dosis energie en moet daarom ook in de gelegenheid gesteld worden om deze energie om te kunnen zetten in de vorm van veel beweging. Dagelijks een blokje om is niet voldoende.
Vanaf 9 maanden moet de hond zeker minimaal 1 ½ uur per dag uitgelaten worden verdeeld over meerdere keren per dag. Ook als het regent en sneeuwt.....want daar hebben zij geen moeite mee.

Op het moment dat de pup bij u in huis komt mogen de wandelingen natuurlijk niet te lang zijn. U gebruikt uw wandeling alleen om uw pupje te leren wat er zich allemaal op straat voordoet, auto's, fietsers, andere mensen en nog veel meer. Rustig aan 3 x per dag zo'n 10 minuten meenemen is voldoende. Tussentijds lekker in de tuin laten ravotten en uw pup heeft meer dan voldoende beweging.

Gaandeweg kunt u de wandelingen langer maken, iedere dag een vast schema aanhouden en niet in het weekend ineens meer ondernemen dan goed voor de pup is. Zoals gezegd, op de leeftijd van 9 maanden, als de groeieschijven gesloten zijn, mag hij zeker 11/2 uur per dag lekker mee met de baas het veld of bos in of heerlijk langs het strand rennen. PBGV's zijn kortbenige honden en daarom is het zo belangrijk om voorzichtig aan te doen in hun groei. Te veel beweging op jonge leeftijd kan er toe leiden dat met name de stand van de voorbenen aangetast wordt dat ze helemaal krom komen te staan. Hierdoor kan de hond gewrichtsproblemen krijgen in het ellebooggewricht en de pols. De voeten staan dan werkelijk naar links en rechts uitgedraaid waardoor de hond ernstig benadeeld kan worden in zijn beweging. Dus extra voorzichtig zijn is geen overbodige luxe.

Daarnaast is het ook belangrijk om te vermelden dat een (te) gladde vloer eveneens voor problemen kan zorgen bij de opgroei van de pup. Ben hier altijd heel voorzichtig mee. Geen wilde spelletjes in huis met een pup op een gladde ondergrond ! Laat hem rustig spelen zonder dat hij bijvoorbeeld met vier poten plat op zijn buik door de kamer schuift.

De tijd om veel, vaak en langdurig met hem bezig te zijn komt nog lang genoeg !

Wandelingen met een PBGV kunnen gemaakt worden met behulp van een gewone riem, een Flexi-lijn ( uitschuifbare lijn ) of in sommige gevallen kan de hond geleerd worden om los te lopen.

Let wel: het is bij dit ras niet vanzelfsprekend dat iedere PBGV los kan lopen. Het zijn jachthonden die graag hun neus achterna gaan, dit kan kortstondig zijn in het veld of bos zonder dat dat verder consequenties heeft, maar dat kan ook langdurig zijn waarbij de hond langere tijd ( meerdere uren ) zelfstandig zijn eigen weg gaat. Laat u hierover goed voorlichten door uw fokker om schrik en teleurstelling te voorkomen.

Mee de stad in ? Voor de PBGV geen probleem. Ze vinden het fantastisch om veel aandacht te krijgen, en waar veel mensen zijn....juist.... veel aandacht.Kortom veelzijdig zijn deze honden zeerzeker. Ze zijn overal voor in.