Shamblewain's Petit Basset Griffon Vendéen
Home Petit basset rasinformatie Wie is marion Quaedvlieg      


Rasinformatie

Karakter
Opvoeding
Beweging
Leefomgeving
Vachtverzorging
Tot slotOpvoeding van de Petit Basset


De opvoeding van een PBGV dient te beginnen op een leeftijd van 10-12 weken. Met 8 weken mogen puppen naar hun nieuwe baas en hebben zo'n twee weken nodig om zich aan te passen aan de nieuwe omgeving en de nieuwe mensen.
Op het moment dat zij bij hun nieuwe baas arriveren is het uiterlijk van de Petit Basset alleen maar hartveroverend te noemen…….lange oren, melancholische oogopslag, ruige vacht, altijd kwispelende staart, kortom bijna een speelgoedhond.........die toch echt een opvoeding nodig heeft wil hij uitgroeien tot een prettige hond binnen en buiten het gezin.
De meeste eigenaren wachten echter vanwege dit speciale uiterlijk met de start van de opvoeding vaak totdat de hond zo'n 9 maanden oud is geworden en vervolgens de puberteit ingaat. En dat is zeker veel te laat.

De ultieme leeftijd om te leren ligt bij een pup tussen 8 en 16 weken dus daar moeten eigenaren gebruik van maken. Laat de pup gedoseerd kennis maken met verschillende mensen, kinderen, andere honden en ook andere dieren als u daar de gelegenheid toe heeft. Neem hem bijvoorbeeld mee naar de puppiecursus bij uw plaatselijke kynologenvereniging, waar u ook eventueel nog meerdere vervolgcursussen kunt volgen mocht u willen. Bovendien organiseren zij vaak veel interessante aktiviteiten waar u veel van kunt leren. Ook bestaan er cursussen zoals behendigheid en flyball waar hond en baas veel plezier aan kunnen beleven. Voor de PBGV is er beslist ook iets te beleven hoor......

Met geweld tijdens de opvoeding bereikt u bij deze honden niets, sterker nog dan gaan ze absoluut in het verzet. Maar wel met consequent zijn en ervoor zorgen dat u uiteindelijk slimmer bent dan uw Petit. En over net zoveel doorzettingsvermogen beschikt. Consequent zijn wil zeggen dat eenmaal "nee" ook "nee" blijft. Wiltl u de volwassen PBGV niet op uw bank, dan ook de pup niet op de bank. ook niet op uw schoot op de bank. Wilt u dat u uw schoenen ten alle tijden kunt laten staan zonder dat de hond er aan komt...dan ook de pup niet met schoenen of pantoffels laten spelen. Ze weten het verschil echt niet tussen oude schoenen en uw nieuwe schoenen.
Was u van plan om uw Petit te gaan drillen ?
Koop dan geen Petit……want dit leidt uiteindelijk tot een grote teleurstelling beiderzijds.

De puberteit van de hond ligt tussen de 9-16 maanden. Jaja, ook honden kennen een puberteitsfase waarin ze behoorlijk vervelend kunnen zijn hoor. Neem dit serieus op, trek de teugels iets strakker aan en blijf bij het consequent zijn in uw dagelijkse bezigheden met de hond. Reuen nemen het vaak iets serieuzer op terwijl teven vaak na hun eerste loopsheid al volwassen zijn en daarmee ook rustiger in hun gedrag.

Eenmaal volwassen kunt u na een goede opvoeding alle kante op met uw Petit en zien ze u ook overal graag komen in het gezelschap van uw hond. En zo hoort het te zijn. Wij zijn als baas verantwoordelijk voor de opvoeding van de hond en hun gedrag in de maatschappij. Het moet een plezier zijn voor alle partijen.