Shamblewain's Petit Basset Griffon Vendéen
Home Petit basset rasinformatie Wie is marion Quaedvlieg      


Rasinformatie

Karakter
Opvoeding
Beweging
Leefomgeving
Vachtverzorging
Tot slot Vachtverzorging van de Petit Basset


Petit Bassets (en ook Grand Bassets) behoren tot de ruwharige honden. De vachten van beiden moeten uiteraard wekelijks gekamd en geborsteld worden, maar daarnaast vakkundig getrimd zoals dat heet.

De oude vacht wordt dan handmatig geplukt zodat de nieuwe vacht mooi kan aangroeien. Dit plukken van de vacht vereist vakkennis maar zeker ook raskennis ! Misschien nog wel zo belangrijk.
Veel Petit Bassets en Grand Bassets worden vaak genoeg geschoren met behulp van een tondeuse. Het is niet voor iedereen weggelegd om 3 uur (of meer) aaneengesloten met de hand de vacht te plukken van een hond, dus dan is de keus voor een scheerapparaat snel genomen.
Dat hiervan de gevolgen niet te overzien zijn moge duidelijk zijn.

Als de pup van een Petit of Grand Basset zijn intrede doet in het gezin dan valt er weinig of niets te trimmen. Dat neemt niet weg dat de eigenaar toch "aan de bak" kan!
Begin er zeker mee uw pup te wennen aan een borstelbeurt op een tafel. Dit hoeft geen dure trimtafel te zijn, een oude keukentafel met daarop een anti-slipmatje is voor het eerste begin meer dan voldoende. Voorlopig beginnen met een zachte borstel te gebruiken, de pup moet eerst wennen aan al die handelingen op een tafel, zou u dan meteen een hele harde borstel gebruiken dan is de lol er snel vanaf.
Neem een kauwstaafje en geef dit aand e pup als afleiding. Zo leert hij dat het helemaal geen akelige ervaring hoeft te zijn.

Gaandeweg kijken we als baas eens in de oren van de pup of ze schoon zijn en/of er veel haren in gehoorgang groeien. Die moeten namelijk uit de gehoorgang verwijderd worden. Ook controleren we de nagels van de pup. Vooral de nagel aan de vijfde teen ( duim van de hond ).
Waarom moet deze nagel vaker gecontroleerd worden ?
De nagel komt nooit in aanraking met de grond en kan dus ook niet van nature afslijten. Hij groeit dus maar door en zal geknipt moeten worden omdat deze nagel anders in de voet vastgroeit.
Hebben we de nagel gecontroleerd en is alles in orde, dan kammen en borstelen we de pup weer 5 minuten en klaar is Kees, en mag hij van de tafel af. Zo doet u dat dan vervolgens welke week.
Elke dag kammen is zeker niet goed omdat u dan weer te veel haar verwijderd, met name de ondervacht. Vendeens behoren een dichte ondervacht te hebben die hun beschermt tegen weersinvloeden, kou enz., en een bovenvacht. Kamt u uw hond elke dag dan verwijdert u teveel van de zo nodige ondervacht. Eenmaal per week goed borstelen en kammen is meer dan voldoende. Verwijder de klitjes die zich vooral achter de ellebogen, oren, snor en baard en tussen de tenen alsook bij de anus vormen, en uw hond kan er weer een weekje tegen.

Op de leeftijd van ongeveer 12 maanden (afhankelijk van de kwaliteit van de vacht) moet uw pup dan geplukt worden. Neem contact op met uw fokker en laat u adviseren waar u hiervoor het beste terecht kunt.

Het prijskaartje van een trimbeurt kan ook nogal verschillen. Maar als uw Basset Griffon Vendeen vakkundig behandeld wordt dan is het zeker het geld waard. Tenslotte is uw hond slechts tweemaal per jaar aan de beurt voor een uitgebreide vachtverzorging bij de trimmer. Eenmaal in het voorjaar en eenmaal in het najaar.

Uiteraard bestaat er ook verschil in vachtkwaliteit. Is de vacht van uw hond bijvoorbeeld aan de zachte kant dan kan het zijn dat de hond vaker een trimbeurt nodig heeft om klitten te voorkomen. Het tegenovergestelde kan ook voorkomen, namelijk dat de vacht zo hard is dat uw hond aan een trimbeurt per jaar voldoende heeft.
Ook het gebruik van het juiste materiaal is heel belangrijk. Niet iedere kam of borstel is geschikt, en voor bepaalde vachten kan er gebruik worden gemaakt van ander materiaal om de vacht in topconditie te houden.

Ook op het gebied van de vachtverzorging zijn wij u graag van dienst en mag u ook geheel vrijblijvend contact opnemen voor raad en advies.